Oyun Terapisi Nedir? Neden Alınmalıdır?

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, oyunun tüm bu gücünden faydalanarak çocuğa dış ve iç dünyasını yansıtabileceği korunaklı bir alan yaratmaktır. Özellikle çocuk merkezli oyun terapisi hümanisttik yaklaşımla, oyun yoluyla her çocuğun kendi kendini iyileştirebilme potansiyeline güvenmektedir.

Daha basit bir şekilde ifade edecek olursak, çocuklar yaşadıkları olumsuz ya da olumlu her deneyimi ve duyguyu oyun içinde açık bir şekilde ifade etme olanağının bulduğunda, kendi sorunlarını kendi yollarıyla çözebilme becerisi geliştirmektedirler. Gerçek dünyada çözemedikleri düşünce, duygu ya da davranışları oyunda ele almaktadırlar. Bu anlamda oyun terapisinde, terapistin görevi ise çocuğun duygusal oluşumlarına yargısız bir şekilde eşlik ederek, koşulsuz güven ve kabul sağlamaktır.

Terapist ve çocuğun güven bağın adayalı bu süreç için oyun terapisinde oyuncaklar ve oda da özel olarak tasarlanmıştır. Her biri birbirinden çeşitli anlamlar içeren oyuncaklar, oyunda çocuğun günlük hayatta ifade etmekte zorlandığı duyguları rahatça ifade edebilmesine yardımcı olur. Çocuk kurduğu oyunda metaforlar ve hikayeler üzerinden kendi hikayesini iyileştirmektedir.

Oyun terapisi, çocukta davranış değişikliği ile beraber duygusal ve sosyal anlamda genel iyi oluş halini ve gelişimin ide destekler.

 

Oyun Terapisine Neden Başvurulmalıdır?

Yetişkinler nasıl psikoterapi sürecinde düşünce ve duygularını ifade edebilme imkânı buluyorsa, çocuklar için de ihtiyaç ve duyguların ifade edilmesi oyun ile birlikte olmaktadır. Oyun terapisi, çocukların bazı deneyim ve duyguları yaşamasına fırsat sağlamaktadır. Bu süreçte terapist çocuğun iç dünyasını, duygularını ve yaşantılarını anlama imkânı bulmaktadır. Örneğin çocuk terapiste karşı saldırgan tavırlar sergileyebilir, bir silahla terapisti öldürmek isteyebilir, oyun terapisi süreci çocuğa öncelikli olarak birinci elden bu saldırgan duygularını yaşama ve boşaltma şansı vermektedir. Çocuk için bu duyguların kontrolünü sağlama, aynı zamanda uygun terapatik sınırların belirlenmesi ile kendini kontrol etme becerisi de geliştirmektedir.

Terapist, çocuğun en iyi şekilde gelişmesi ve büyümesi için gerekli oyun materyallerini kullanmaktadır. Oyun boyunca kendisini tümüyle ifade edip, kişiliğini (duygu, düşünce, deneyim, davranış) keşfedebileceği güvenli bir ilişki ortamının ve çocuğun doğal iletişim çevresinin kurulmasını sağlanmaktadır.

-Özellikle küçük çocuklarda gelişimsel açıdan sözcük kapasiteleri yeterli değildir.

-Doğaları gereği çocuklar hareketlidir. Bu nedenle 45 dakikalık seans süresi boyunca hareketsiz kalmakta zorlanmaktadırlar. Oyun terapi yaklaşımları çocukların hareket etme özgürlüklerini kısıtlamamaktadır.

-Çocuklar, için eğlenceli olmayan etkinliklerden kolayca sıkılabilmektedirler, eğlendikleri etkinlikleri ise sürdürmek isterler. Oyun terapisi çocukların eğlendiği faaliyetleri içerisinde barındırmaktadır. Terapinin devamlılığı yönünden de oyun terapisi çocuklar için uygundur.

 

Oyun Terapisine Ne Zaman Başvurulmaktadır?

2-12 yaş arasındaki çocuklarda görülen pek çok çeşitli psikolojik sorunda ‘Oyun Terapisi’ uygulanmaktadır. Çocuklarda, anne baba kaybı, depresyon, yas, takıntılar, kaygı bozuklukları, travma, istismar ve taciz, boşanma, kardeş kıskançlığı, özgüven sorunları, uyum problemleri, duygusal problemler, okul problemleri, davranış problemleri, uyku, yeme problemleri, sosyal beceri sorunları ve kronik hastalığı sahip çocuklarda hastalığa uyum aşamasında oyun terapisinin etkili ve iyileştirici etkilerinin olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.

Oyun Terapisi Eğitimini Kimler Alabilir?

Oyun Terapi eğitimi sertifika programına kayıt olmak için ön koşul bulunmamaktadır. İsteyen ve dileyen herkes oyun terapi eğitim sertifika programına katılabilirler.

Oyun Terapisi Çocuğa Neler Kazandırır?

  • Oyun terapisi çocukların;
  • Problem çözme kabiliyetlerinin gelişmesini,
  • Duygularını daha iyi anlamalarını ve tanımalarını,
  • İhtiyaçlarının karşılanması için, duygularını uygun yollarla gösterebilmeyi,
  • Problemli davranışlarının azalmasını,
  • İçsel problemlerini çözmeleri,
  • Kendilerini seslerini duyurmaları ve ifade etmelerini,
  • Özgüvenlerinin artmasını,
  • Öz kontrollerinin artmasını,
  • Davranışlarının sorumluluğunu almalarını sağlamaktadır.

Oyun Terapisi Sertifikası Nasıl Alınır?

Oyun Terapi eğitimi sertifikası için ilk önce katılımcının ön kaydını yaptırması ve ödeme yapması gerekmektedir. Ön kayıt ve ödeme yapıldıktan sonra katılımcıya, eğitim danışmanı atanmaktadır. Eğitim Danışmanı başvurusu onaylanan katılımcıya kullanıcı adı ve şifre gönderir.

Katılımcı kullanıcı adı ve şifre ile beraber, kendisine gönderilen bağlantıya tıklayarak eğitim sistemine giriş sağlayabilmektedir. Eğitim danışmanı, eğitim süreci boyunca katılımcıya danışmanlık hizmeti verir.

Oyun Terapi Sertifikası Programımıza, uzaktan eğitim ile dilediğiniz zaman dilediğiniz yerden katılabilir ve Uluslararası onaylı sertifikalarımızı almaya hak kazanabilirsiniz.

Kayıt olan ve ilk ödemeyi yapan katılımcılar için dersler aktif hale getirilmektedir.

Oyun Terapisi ile Çocukla Evde Oyun Oynama Arasındaki Fark Nedir?

Oyun terapisi oyun odasında kabul ediliş, empati ve anlayış havasını oluşturabilmek üzere eğitim almıştır. Oyun terapisi oyun ile aynı anlama gelmemektedir. Oyun terapisi çocukların hayat standartlarına doğal olarak verdiği tepkileri ortaya dökmesine imkân verir. Oyun

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Call Now Button