En Uygun Fiyat

Bağımlılık Terapisi Eğitimi

  • Bağımlılık Terapisi Eğitimi Kursu
  • 80 Saatlik Üniversite Onaylı Bağımlılık Terapisi Eğitimi Sertifikası
  • Ayrıntılı Bilgi İçin
    Hemen Ara 0537 369 17 41

Açıklama

BAĞIMLILIK TERAPİSİ SERTİFİKASI EĞİTİMİ

Bağımlılık Terapisi Eğitimi, madde ve davranış bağımlılıkları (TV bağımlılığı, kumar bağımlılığı, internet, oyun bağımlılığı vb.) tanı ve terapisi alanlarında detaylı bilgi bulunan bir programdır.

İstanbul Eğitim Sertifika ile bilgi ve
kayıt için 0537 369 17 41 ile iletişime geçebilirsiniz.

Bağımlılık nedir?

Madde kullanımına sebepli ortaya çıkan belirgin problemlere rağmen kişinin madde kullanımını sürdürmesi ve bununla ilgili zihinsel, davranışsal ve psikolojik sorunlar göstermesidir.

Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Madde kullanımı ardından insan beyninde ciddi sorunlar ortaya çıkar ve artık kişi istese de tıbbi ve psikolojik destek almadan madde kullanımını bırakamaz

Bağımlılıkta görülen belirtiler nelerdir?

Tolerans geliştirme: Kişinin kullandığı madde miktarını giderek fazlalaşması, sarhoşluk veya maddenin sağladığı diğer etkilere ulaşması için daha fazla kullanmak gereksinimi olmasıdır.

Çekilme belirtileri: kişinin madde kullanımını bıraktığında fiziksel veya psikolojik olarak rahatsızlanıp, tekrar maddeye kullanımına dönmesidir.

Günlük hayatındaki yapılması işlerini aksatmak, işi bırakmak- ailesyle zaman harcamamak

Madde kullanmaya başladıktan sonra kendini frenliyememek.

Fiziksel veya ruhsal sağlığı kötüleştiğinde bile kullanıma devam etmek.

Bağımlılığın tedavisi mümkün mü?

Her hastalık gibi, bağımlılık hastalığında da bir uzman desteğiyle, psikolojik destek veya gerekmesi durumunda ilaç tedavisi ile sonlandırabilir. Bir diğer yandan, bağımlılık tedavisi gören kişinin aile ve sosyal çevresinden destek alması da en az uzman desteği kadar önemlidir. Bağımlılık tedavisi zorlu bir süreçtir, ancak kişinin tedaviye istekli yaklaşması ve yakın çevrelerinden destek almaları sürecin başarı oranını kolaylaşırır.

Bağımlılık tedavisinde nasıl yöntemler kullanılmaktadır?

Bağımlılığın tedavisinde, detoksifikasyon (arınma) zamanı boyunca kişilere ilaç desteği sağlanabilir. İlaç kullanımı yani arınma dönemi herkes için uygulanmak durumunda değildir. İlaç tedavisi haricinde; bireysel terapiler uygulanmakta, kişi bir psikiyatrist veya bağımlılık terapisti psikolog tarafınca bireysel görüşmeler sonucu tedaviye alınır. Ayrıca ülkemizde her şehirde bulunmasa da terapi grupları, iş-uğraş terapileri, kendine yardım grupları, farklı rehabilitasyon programları da bağımlılık tedavisi için yardımı olarak kullanılabilir.

Bağımlının ailesi tedavi sürecinde ne yapmalı?

Ailenin ve yakın çevrenin öncelikli görevi tedavi için bağımlının yanında olamalıdır. Bağımlının madde kullanımı ileri düzeye ulaşmışsa ve kendi can güvenliği tehlike altındaysa, maddeye ulaşımı engellemelidir. Eğer bağımlının ekonomik geçimini aile sağlıyorsa, bağımlının tüm ihtiyaçlarını karşılayıp ona destek olmalı, tabiki madde almasına maddi destek sağlamamalıdır. Tedavi zamanı boyunca ailenin de çok kontrollü olması ve uzmanla işbirliği içinde olmaları gerekir. Tedavi zamanı psikolojik olarak bağımlıya destek olmalı ancak onun madde alması için gereken parasal desteği sunmamalı, Bağzı durumlarda bağımlının ısrarcı olması, bazen para almak için şiddete başvurabilmesi, ailenin dirençli olmasını zorlaştıracaktır. Ancak bu noktada uzman, aileyi de tedavi sürecine katarak, bu sürecin kolaylaşmasını sağlayacaktır.

Uzman desteği olmadan, kişi kendi iradesiyle bağımlılıktan kurtulabilir mi?

Bağımlılık kronik bir beyin hastalığıdır. Bu nedenle bağımlılar, bir süre kullanımı bıraksalar da zaman içinde tekrar kullanmaya başlama ihtimalleri fazladır. Bir uzman desteğiyle, bağımlılar maddeyi kullanmadan yeni bir sayfa açmaya daha kolay başarabilirler. Bağımlılar, eğer stresle nasıl baş edeceklerini bilmiyorlarsa, doğru iletişim kurma becerisi edinmemişlerse, kullanımı bıraktıktan sonra stresli bir durumunda tekrar madde kullanımına dönebilirler. Bu yüzden uzun süreli bir uzman gözetiminde olmaları fayda sağlar.

Bir yakınımın madde kullandığını nasıl anlarım, belirtileri nelerdir ?

  • Fiziksel görünümünde değişiklik, bedensel bakımına, temizliğine dikkat etmeme.
  • Yorgun, depresif, umutsuz duygular baskınlaşır.Bir anda hızlı bir değişim yansıtır.
  • Madde kullanımı için yalnız kalabileceği yerlere sık gitmeye başlaması, gizemli ve şüpheli davranışlar sergilemesi.
  • Tutarsız konuşmalar, ve uygunsuz davranşlar.
  • Borç para iseme, bir şeyler çalabilme, kendine ait şeyleri satabilme..
  • Okul hayatında notları düşüşleri, devamsızlığı artar. İş hayatında başarısız olur, işleri aksatır ve işten çıkabilir.
  • Madde almadığı durumlarda rahatlayamaz, eğlenemez, mutsuz görünür.
  • Kullandığı maddenin etkileri görünmesin diye uygunsuz zamanlarda güneş gözlüğü takabilir, uzun kollu kıyafetler giyebilir.

 

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.


“Bağımlılık Terapisi Eğitimi” için yorum yapan ilk kişi siz olun

Değerlendirme Yapın ve İndirim Kodu Kazanın!