BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) Nedir?

BDT (BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ) NEDİR?

BDT, yani Bilişsel Davranışçı Terapi Aoran Beck tarafından 1960’lı yıllarda geliştirilmiştir. Ruhsal bozukluklarda ne şekilde etkili olduğunu aktarmaya çalışmıştır. Bu alanda Bilişsel ve Davranışsal müdahalelerini teorik olanda geliştiren ilk kişi olmuştur. Günümüze kadar gelmiş, kullanımı en yaygın olan bir psikoterapi türüdür. Kısa sürelidir ve sorun odaklı bir yöntemdir. Peki, tam olarak nedir bu BDT?

Bireylerin, düşünme biçimini değiştirmeye odaklanan, zaten halihazırda bulunan duyguları olumluya çevirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir. BDT için anda kalma ilkesi de diyebiliriz. Geçmiş travmalar veya gelecek kaygısı olan insanlar için olduğu anı yaşaması çok zordur. Geçmişte yaşadığımız olaylar siz fark etmeden travma olarak dönebiliyor. Bilinçaltında saklı olan bu olaylar o an vermeniz gereken kararları ya da karşılaşacağınızı düşündüğünüz durumlar için anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, depresyon gibi belirtilerle, hayatınızı yaşarken size eşlik ediyor. BDT’de işte tam bu noktada devreye giriyor. Yapılan seanslarla danışana yüzleşmekten korktuğu, ya da gelecekte bunlar olur mu diye beynin oynadığı oyunlara karşı bir tedavi yöntemi oluyor. Bu şekilde geçmişte yaşadığı korkular ve travmanın acaba şu an da ya da gelecekte başka formatta başıma gelir mi diye endişelenmek yerine akışta kalmaya yardımcı olacak.

BDT (BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ) NASIL UYGULANIR?

Yukarıda Bilişsel Davranışçı Terapi nedir? sorusuna cevap verdik. İnsan hayatına iyi gelen bu terapi yöntemi BDT nasıl uygulanıyor bir de ona bakalım;

Bireylerin, algılama, yorumlama ve çevresindekilere yüklediği anlamlara yeni bir bakış açısı kazandırmak tedavinin amaçlarından biridir. Danışan ile terapist seanslarda çeşitli sorunları belirlemek ve anlamak için iş birliği yaparlar. Düşünce, davranışlar ve duygular için çalışmalar yaparlar. Bireyin hastalığı nedeniyle yapamadığı aktiviteler üzerinde durulur. Tedavinin sonunda bu aktiviteleri engelleyen problemlerin ortadan kalkması hedeflenir. Tedavi süresi oldukça kısadır. Kişinin elindeki kaynakları kullanarak sıkıntı çıkaran durumlarla baş edebilmesini sağlayacak beceriler kazandırılır. Seanslarda iki ana aşama vardır. Seans da öğrenilen uygulamalar bir sonraki aşamaya taşınır ve değişim yaratabilmek için artık uygulama seansları yapılır. Terapistten öğrenilen bilgilerin beceriye dönüştürülebilmesinin hızlılığını arttırabilmek için uygulamada ev ödevlerinden ve egzersizlerden yararlanırlar. Çok ağır bir kriz dönemi söz konusu değilse danışanla sadece haftada 1 görüşülür. Kişi kendini daha iyi hissetmeye başlar başlamaz ise seansların aralıkları açılmaya başlanır. 15 günde 1 ve üç haftada 1 olarak seanslar ayarlanır.

Sizde bu alanda kendini geliştirmiş uzman kişilerle birlikte çalışarak, yenemediğiniz, varlığından rahatsız olduğunuz duygu ve durumları değiştirebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Call Now Button